Tina Wiman

Föreläsare, författare, skribent

Det var en gång...


... en datorgalen åttaåring

Året var 1984. Han hade 16 kB internminne, grön text på svart bakgrund och en värmeplotter för utskrift. Jag var åtta år, föll som en sten och har programmerat sedan dess. Nuförtiden blir det mest i form av elektronik, som Arduino och Raspberry Pi.


… som blev ingenjör

Mina tonårs nätter tillbringade jag i mörka datasalar med andra nördar. Så småningom behövdes ett mer vuxet yrkesval eftersom det här var på den tiden då ”internet” var ett näst intill okänt ord, så jag blev kemiingenjör. Ingenjörer löser problem, och det har jag fortsatt med genom hela mitt yrkesliv.


… journalist

Ingenjörsjobbet kombinerades snart med skrivuppdrag, främst inom medicin och teknik, och idag är jag frilansjournalist. De bästa två sakerna med mitt jobb är människorna jag möter och allt nytt jag lär mig varje dag.


… mamma

Livet tar oss till oväntade ställen, eller hur? När mitt yngsta barn föddes två månader för tidigt upptäckte jag att det knappt fanns någon litteratur om en av vårdens största barnpatientgrupper. Jag blev arg och av bara farten skrev jag boken ”Våga älska? Om att bli förälder till ett för tidigt fött barn”, den första i sitt slag.

… och föreläsare

Jag håller regelbundet föreläsningar och workshops inom flera olika ämnen. Som tekniknörd och mamma i en bokstavsberikad familj har mobilen som hjälpmedel och tydliggörande pedagogik blivit två röda trådar i mycket av det jag gör professionellt. Mer om mina aktuella föreläsningar kan du läsa om på sidan om föreläsningar.


Om vardagen med autism och andra NPF* i familjen skriver jag på bloggen M som i Underbar. Där finns också tips om bildstöd, appar och en broschyr om att använda mobilen som hjälpmedel.


Och sen levde hon lycklig...

... eller vänta nu! Lycklig i alla mina dagar hoppas jag förstås på, men än är eftertexterna inte skrivna!*Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. NPF-spektrat är en serie syndrom som utmärks av kognitiva svårigheter. Några diagnoser inom spektrat är autism, ADD/ADHD, OCD och Tourettes Syndrom. Dyslexi och dyskalkyli gränsar till NPF. Vilken diagnos en person får beror på vilken kombination av svårigheter personen har, men i grund och botten är problemen likartade och hänger ihop både genetiskt och i hjärnans sätt att fungera. Läs mer på Självhjälp på vägen, en utmärkt introduktion i ämnet.